Online interjú Halkó Pállal

A hétvégétől ismét beindul a nagyüzem Csongrád megye labdarúgásában, megkezdődik a pontvadászat az NB III-ban és a megyei bajnokságokban is. A Tisza Volán SC Szeged csapata az NB III Alföld csoport nyitányán a Szarvast fogadja szombaton. A rajt kapcsán csütörtökön 10 órától vendégünk volt Halkó Pál szakosztályvezető, aki válaszolt olvasóink és szerkesztőségünk kérdéseire.

Halkó Pál: Köszönöm a SZEGEDma.hu-nak, hogy lehetővé tette ezt az online interjút, hiszen reményeim szerint sok kérdésre tudok válaszolni. Külön örülök, hogy a kérdések jóindulatúak, aggódóak, jobbító szándékúak és sokrétűek.

Szurkesz:

Tisztelt Halkó Úr!
Miért van az, hogy évek óta nem tudtak rendesen erősíteni? Ön szerint a mostani kerettel fel lehet jutni?
És mit szól a másik szegedi csapat indulásához az NBIII-ban?
Válaszait köszönöm!

Szurkesz!
A Tisza Volán SC utánpótlás-nevelő egyesületként vívott ki magának országos hírnevet, mindig azt szerettük volna elérni, hogy saját neveltjeinkkel jussunk el legalább az NB II-es szintig. Ez meg is valósulhatott volna, de… a felnőtt csapat mindössze két éve (!) van saját (értsd Tisza Volán SC) kezünkben. Korábban ingyen bocsájtottuk a város által preferált körök rendelkezésére tehetségeinket, el is herdálták (pl. „diósgyőriek”) azokat, és a felnőtt csapatra jutó támogatást sem mi kaptuk. Két éve, amikor átvettem a felnőtt csapatot is, egyetlen szerződés sem volt megkötve, ismét – sokadszor – szinte a nulláról indultunk. Azóta is folyamatosan csökkentették az önkormányzati támogatás mértékét (sosem kaptuk meg azt, amit „idegenek” kiérdemeltek). A saját problémáikkal egyébként is bőven ellátott vállalkozói körök látva az előző éveket (mondhatnám két évtizedet) távol tartják magukat a futballtól.
Jelenlegi erősítési terveinket részben keresztülhúzta, hogy választási évben vagyunk, részben pedig nem vállaltunk fel ésszerűtlen alkukat. Ne feledjék: az NB III amatőr osztály! Más: nagyon szűk a játékos piac, kevés futballista vállalja fel a komoly szakmai munkát, ill. ígéretekkel könnyen más irányba csavarható a fejük.
Szerintem már a tavalyi kerettel is fel lehetett volna jutni. A másik kérdése kapcsán: Bárkit szívesen látok a régióból a csoportban, aki kivívta annak jogát. Így nagyon sajnálom, hogy tavaly a Sándorfalva, idén a Csongrád és a Ladánybene nem élt a lehetőséggel, a Battonya és az Algyő (korábban) visszalépett, az Izsák a múlt idényben kiesett. Minden szempontból szerencsésebb lenne velük mérkőzni, mint Budapestre vagy Jászberénybe utazgatni.

Csabinho:

Kedves Halkó Úr!
A stadiont mikor hozzák elfogadható állapotba? A város ezen nem segít? Esetleg van valami pályázati lehetőség erre?
Válaszait előre is köszönöm!

A stadion önkormányzati tulajdon, a város rendelkezik felette. Engem, mint építészt és 1971 óta ide járó embert, különösen elszomorít az állapota. Tettünk, személyesen is tettem már javaslatot az infrastruktúra fejlesztésére, eddig hiába.
Biztos vagyok benne, hogy a most következő választási ciklusban megoldódik ez a probléma.

Tibi Bácsi:

Miért nem képes a Volán megtartani a tehetségeit? Mert ez itt kérem a legnagyobb baj!

Tibi Bácsi!
Tökéletesen igaza van! A tehetségek elvándorlása a legnagyobb probléma! A válaszomat két részre bontanám: egyrészt a magántőkéből működő akadémiák, sok ellentmondással küszködve, de csillogó jövőt festve a fiataloknak – sok helyen valóban színvonalas képzést nyújtva, jó feltételeket teremtve – elcsábítják a gyerekeket. A másik: mindez nem is lenne baj, de viszik a kevésbé tehetségeseket és személyiségükben alkalmatlanokat (meg a magukat ajánlókat) is, mert másképp nem tudják feltölteni az osztályokat. Az előző kérdésnél már említettem, kevés a labdarúgó!
Rengetegen esnek ki az akadémiákról, de nem Szegedre jönnek vissza, mert már a tanulmányi lehetőségeik a mélypontra süllyedtek, ill. „jól elvannak” máshol. A Kecskemét ifiben 7 (!) Tisza Volános játszik, 2-3 fő lakik egy-egy az egyesület (magántőke) által részükre bérelt lakásban. Hol vagyunk mi ettől?
Azért hozzátenném: Sándor Károlyon (MTK) kívül egyetlen akadémia növendékei sem játszanak olyan számban az NB I-ben, mint Tisza Volánosok.
És még egy: dolgozunk az „ügyön”, hogy változzon a kérdésben vázolt helyzet!

Korányi Emil:

HALKÓ ÚR!

SOKAN MONDJÁK, HOGY AZ A BAJ A VOLÁNNAL, HOGY A 10 (MOST MÁR 15) MILLIÓS TÁMOGATÁS A TISZA VOLÁN SC NAGY KASSZÁJÁBA FOLYIK BE, ÍGY ELŐFORDULHAT, HOGY NEM A FELNŐTT CSAPAT KAPJA A PÉNZT, HANEM AZ EGÉSZ EGYESÜLET.
VAN ÖNÖKNEK, A SZAKOSZTÁLYNAK EGY TELJESEN PONTOS KIMUTATÁSA, HOGY A FELNŐTT FOCI MENNYIT KAPOTT ÉS MIRE KÖLTÖTT?
VAGY EGY EGYESÜLETI SZÁMADAT VAN CSAK?

Korányi Emilnek:
Mi az a most már 15 milliós? Várjunk még ezzel! De a legkönnyebb kérdést eddig Ön tette fel! Nincs „nagy” kassza, teljesen pontos kimutatásom (is) van, sőt szakosztályon belül utánpótlás és felnőtt bontásban. Egyébként ezt a kérdést én máshonnan közelítve is megválaszolnám: az egyesületnek természetesen működő elnöksége, Felügyelő Bizottsága, könyvvizsgálója, gazdasági vezetője, könyvelője, jogásza van. Költségvetés-tervezéssel, aktualizálással, beszámolókkal figyeljük a gazdálkodást. Minden nevezéshez, pályázathoz stb. TB-, adó-, VPOP-, önkormányzati, bírósági igazolás kell. Hogyan lehet ezt másképp csinálni, mint felelős gazdálkodással!? E téren semmiben sem különbözünk egy vállalattól.

Volt labdarúgó:

Tiszteletem! Sajnos amilyen jól indult a felnőtt csapat két vagy három évvel ezelőtt, annyira gyenge lett később és beleszürkült a mezőnybe. Mintha nem tudta volna átlépni az árnyékát a csapat. Ön ezt mivel magyarázza?

Három éve (még Szeviépként) rajtolt nagyon jól a csapat (emlékeim szerint 6 győzelemmel), de a már említett, Diósgyőrbe távozott öt meghatározó játékos kiesésével – és az ezzel járó morális széteséssel – nem lett belőle jó eredmény. Mint már említettem, így mi két éve kezdtük el összerakni ismét a csapatot. Ismeretlenek voltunk az ellenfelek előtt, szokatlan volt a játékstílusunk, mi is arra bíztattuk a gyerekeket, hogy legyen látványos is a játékunk, akkor jönnek a nézők. Nem jöttek… Azóta foggal-körömmel védekeznek ellenünk (lásd itthon Százhalombatta, Dabas, Szolnoki Spartacus – csak ami hirtelen eszembe jut, ahol nem tudtunk három pontot szerezni). Azért a 11. helyről előreléptünk a 4.-re. De egyetértek, valóban egy kicsit szürkébb játékkal, de eredményesebben. Leginkább a rendkívül gyenge hatékonyságú helyzetkihasználással magyarázom több győzelem elmaradását. Engedje meg, hogy azt is mondjam, sokszor nem éreztem magunkat túl szerencsésnek sem.
Előrevetítve erre az idényre: az eredményesség a fő szempont!

Mukk:

Miben látja a Tisza Volán SC jövőjét?
Sokan egy felnőtt csapatra várnak, de a Volán alakulása óta nem tudott biztos lábakon álló, stabil NBII-es csapatot működtetni. Van elképzelése, hogyan csinál NBII-es csapatot? Hiszen most a másik szegedi csapat okán önök is kaptak plusz 5 millió forintot. Ez legalább 3 minőségi labdarúgó igazolásához elég egy évre. Igaz?

Mukknak:
A második mondatában feltett kérdésre már részben válaszoltam, amikor azt mondtam, hogy mint VOLÁN, két éve van a szakosztályon belül működő felnőtt csapatunk, tehát az NB II még csak cél. Elképzelésem, elképzelésünk van, nap mint nap ezért dolgozunk, nem is keveset. De félreértés ne essék, nem én csinálom az NB II-t, hanem a 13 elhivatott edző, a sikerért küzdő játékosok, az áldozatvállaló szülők, a pontosan dolgozó adminisztráció, a városi akarat és infrastruktúra-teremtő szándék, a vállalkozói hajlam, az Ön által képviselt szurkolók biztatása, a szegedi és környékbeli egyesületek hozzájárulása. Na mindez együtt!
„Kaptak(?)” plusz öt milliót. Hát ha kapnánk, az télen tényleg segíthetne néhány játékos megszerzésén, de egy részét biztosan az utánpótlásra is kellene fordítani, mert az az idén nem részesült támogatásban.

Volt labdarúgó:

Mukk, ilyenkor már nem is nagyon lehet igazolni. Van még valaki a piacon? Nem jött későn a város 5 milliója?

Volt labdarúgónak:
Jobb későn, mint soha, de még sehogysem jött…

Szögedi:

Halkó Úr szerint mi lehet a vége a Volán és a KITE párharcának? Barátság vagy háború? Az biztos, hogy érdekes napokat él most a szegedi futball, pezsgés van, de még nem látjuk a fényt az alagút végén.

Szögedinek:
Nem szeretnék mendemondákból táplálkozni, még kevésbé azokat továbbadni. Járjuk a magunk útját, természetesen nem változások nélkül.

Bandi:

Kedves Halkó Úr!
Mi az oka annak, hogy nem tudnak vissza vásárolni korábbi szegedi játékosokat, például a makóiakat? Úgy tudom, sokan szívesen jönnének. Egy-két húzóemberre sincs pénz?
Még valami jutott eszembe: kár volt lemondani a Hadárról és elengedni a megye kettes Algyőbe. Ha egészséges, most jó ősze lehetett volna.

Visszavásárolni? Egy kicsit abszurd volna, mert „oda” sem vásárolták őket. Szívesen láttuk volna a makói volt szegedieket, de hogy miért nem sikerült, arra egy korábbi, a Szurkesznek adott válaszomban megtalálja a feleletet. Hadár Attila sérüléséből nagy szorgalommal felépült nálunk, valószínűsítem, hogy munkahelye, családja, kora miatt már nem akarta vállalni a komolyabb terhelést, saját döntése volt a távozás.

Szakértő:

Tisztelet és elismerés Halkó úr munkájáért, mert hosszú évek óta dolgozik Szeged labdarúgásáért. Rengeteg eredmény van a korosztályok tarsolyában, ami nagy elismerést érdemel. KÉRDÉSEM: Mikor várható Szegeden Labdarúgó Akadémiai Komplexum (bentlakásos)? Hiszen ez lenne a legjobb felzárkozás az élvonalhoz hosszútávon. Sajnos innen így elmennek a tehetségek, mert itt nem látnak jövőt, pénz pedig nincs, hogy sztárokat vásároljunk. Ha nem épül akadémia, akkor ki kellene valamit találni, hogy a korosztályok tehetségeit itt tudjuk tartani. Köszönettel nagy tisztelője.

Szakértő!
Köszönöm az elismerést, jól esik ezekben a viharos időkben. Ön szinte pontosan azt vetette fel, amit mi is a legnagyobb problémának tartunk, és azt vázolta, amin leginkább dolgozunk (hiszen ahogy mondja, nem tudunk sztárokat vásárolni). Egy biztos, addig nem akarjuk magunkat Akadémiának nevezni, amíg nem vagyunk az. Tehát ismét az Ön szavaival: ki kell valamit találni. Ehhez a kulcsszavak: egyesületek közötti együttműködés, iskolavárosi jelleg kihasználása + egyetem, körzetközpontok kialakítása, hármashatár közelségének kiaknázása, infrastruktúra-fejlesztés, magántőke bevonása és mindenek előtt akadémiai szintű szakmai munka!

Pedro:

Tisztelt Halkó Úr!
Pár meccsüket látva azt tapasztaltam, hogy a csapat mintha nem lenne elég bátor, a SZEOL-pályán sem megy neki teljes erőből az ellenfélnek, kivár és körülményes. A fiataloktól talán harcosabb futballt várhatna az ember. Mi az oka a visszafogottságnak, mert szerintem most több kell a bajnoki aranyhoz?

Egyetértek, pontos a diagnózis, sajnos néhány 1-0-ra elvesztett mérkőzés miatt nagyon sokszor érzem a félelmet, a féket a fiatalok játékában. Mi kaptuk a legkevesebb gólt az NBIII mezőnyében, és ezek közül is sok durva egyéni hibából esett, ugyanakkor elöl elügyetlenkedtük a helyzeteket. Emiatt a kelleténél valóban sokszor óvatosabb a kelleténél a csapat. Nagyobb dinamizmusra van szükség, de ehhez az is kell, hogy néhány játékos megértse, hogy nem lehet célszerűtlenül dajkálni a labdát, Buchholcz mester ezt állandóan igyekszik sulykolni az érintettekbe. A harcosságban szerintem nincs hiány, ígérem, ebben a szezonban sem lesz.

Todd:

Tisztelt Halkó úr!
A kérdésem az lenne, hogy a csapat leigazolja-e a két szerb nemzetiségű labdarúgót, az irányító középpályás Petar Bursacot és a támadó Branko Bozovicot? Mi az oka annak, hogy tapasztaltabb Volán nevelésű játékosokat nem sikerül visszacsábítani a nevelőegyesületükhöz? A jelenlegi kerettel reálisnak tartja a bajnoki cím megszerzését? Vállalná a csapat az NB II-es szereplést?
Válaszait előre is köszönöm!
Eredményes munkát és sok sikert kívánok Önnek, és az egész csapatnak!

Toddnak:
A két szerb játékos – bár jó benyomást tettek ránk – pillanatnyi leigazolása nem valószínű, pont azért nem, mert ez nem egy pillanat, hanem legalább egy-két hónap, mert nem uniós országból érkeznének. Végleg nem teszünk le róluk, lehet, hogy pont az ő példájukon keresztül gyűjtünk tapasztalatot külföldi játékosok megszerzésével kapcsolatban. A visszacsábítással kapcsolatban már korábban válaszoltam. Bármilyen bajnokságban a legjobbnak lenni nagyon nehéz és komoly dicsőség – mi szeretnénk bajnokok lenni, komolyabban a realitásról néhány forduló után tudunk beszélni, mert a csoportban sok az ismeretlen csapat is. A jó rajt nagyon fontos lenne, illetve az előkelő helyen zárt őszi szezon, mert akkor télen remélhetőleg komolyabb támogatottságunk lenne a folytatáshoz. Hangsúlyozom, mi osztályt szeretnénk váltani, és ezt a szezont arra is felhasználni, hogy szervezetileg és gazdaságilag is készek legyünk a folytatásra.

o662_es_rab:

A támadó futballt kell erőltetni, mert különben úgy járunk, mint a Koeman csapata.

Egyértelmű, a sikerhez gólt kell rúgni, a góllövéshez támadni kell. Koemanról és csapatáról most nem mondanék véleményt.

ÉÉNN:

Tisztelt Halkó Úr!
Érdeklődnék a csapat csatárjairól. Amint láttam a Kazi és a Völgyi a csatárok. Mindkét játékost játszatja, vagy melyiküket látja jobbnak, vagy ki fog játszani?
Elégedett a felkészülésükkel?
Szerintem jó igazolás volt Völgyi (bár vagy formában van, vagy nem) de a tavalyi szezonja azért magáért beszél nála.
Véleményére lennék kíváncsi.
Sok szerencsét a csapatnak!

ÉNN-nek:
Hogy ki játsszon, azt a vezetőedző dönti el, viszont szerencsés, hogy bizonyos helyzetekben akár külön-külön, vagy együtt is megoldást jelenthetnek. Két teljesen különböző karakter, Völgyi technikásabb és kreatívabb, Kazi nagyobb küzdő, és taktikailag felkészültebb. Legszívesebben összegyúrnám őket. A felkészülést illetően Kazit remélem feldobja, hogy sokáig a „most wanted” csapatával készült, Völgyire ráférne több munka, hogy hozni tudja az NBIII-ban is azt, amit a megyében mutatott, rúgjon sok gólt. Mindkét játékos felé él a bizalom. Köszönjük a jókívánságot, az eddigiek bizonyítják, hogy valóban sok szerencsére is szükség van.

Családfás:

Honnan származik a Halkó név, milyen eredetű?

Nem tudom pontosan, annyit mondhatok, hogy Magyarországon egy helyen élnek még ilyen névvel, akik tudtommal nem rokonaink: Nagykovácsiban. Én tősgyökeres szegedi vagyok, itt éltek szüleim, nagyszüleim és dédszüleim is.

erdeklodo

Kedves Halko ur!
Egy kerdesem lenne on fele, annyira mocskoltak, be akartak feketiteni az uj csapatot, es amikor kaptak rajtuk keresztul 5 m Ft ot azt el fogadjak?
Mindenki tudja hogy Kovari Arpad mindent megtett ezugyben de nem sikerult megakadajozni hogy uj klub alakuljon!
Valaszat varom!
Koszonom

Erdeklodonek:
Részemről egy rossz szó nem hangzott el az új csapat ügyében, erről biztosíthatom. Van elég tennivalóm, magunkkal foglalkozunk. Rajtuk keresztül? Kaptunk? Sem klub, sem gazdasági társaság alakulását nem lehet megakadályozni, ha az törvényekbe nem ütközik.

Vége az interjúnak.

Halkó Pál: Még egyszer köszönöm a szerkesztőségnek a lehetőséget, hogy tájékoztathatom az érdeklődőket csapatunk helyzetéről. Köszönöm a sok kérdést, remélem valamennyi kérdezővel találkozunk a szombati nyitómérkőzésen. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy bárki felé nyitott vagyok, aki segítőkész szándékkal közelít felénk, akár építő jellegű kritikát fogalmaz meg. Személyesen is megtalálnak, és a telefonszámom is könnyen elérhető.

SZEOL SC