Minden változik

Gyakran beszélünk arról, hogy mennyi minden megváltozott az elmúlt években. Például az autóiparban, vagy esetleg a filmiparban. Korszerűbb, modernebb lett minden. Ez a változás a sport világát is elérte. Aki hosszabb ideje foglalkozik a labdarúgással, az bizonyára észrevette, hogy nem ugyanazt a focit játsszák ma, mint régen. Valamilyen szinten a szabályok is változtak, de a játékosok szerepe, felfogása is egészen más lett.

Mai beszélgetőpartnerem Péter Antal, aki a SZEOL SC csapatánál csatárként keresi a kenyerét. A szurkolók egyhangúan azt mondják, hogy a csatár dolga az, hogy gólt lőjön. A legtöbben egy-egy gólt kizárólag a csatár érdemének tartják. Hogy mit gondol erről a SZEOL SC góllövője azt az alábbiakban megtudhatják. 


- Mielőtt arról beszélnénk, hogy hogyan kerültél Szegedre, pár szóban beszéljünk a foci karriered kezdetéről. Mióta foglalkozol a labdarúgással? 

„ Én szekszárdi származású vagyok és ott kezdtem el focizni 7 éves koromban. Egészen 15 éves koromig ott játszottam. Majd kikerültem Hollandiába az SC Heerenveen csapatához az utánpótlásba.”


- A magyar labdarúgás helyzetét tekintve nem egyszerű kijutni külföldre. Ráadásul Hollandia a nagyobbak között van, tehát oda már nehezebb kijutni. Hogyan sikerült ezt elérned?

„ Szekszárdon az U15-ös csapat az NB I-ben játszott és ott egy félév alatt több, mint 30 gólt lőttem. Ekkor figyelt fel rám a menedzserem. Először Angliába a Nottingham Forest-hez vitt ki majd Heereveeen-be. Mindkét helyen megfeleltem. Én választhattam ki, hogy melyik csapatnál szeretnék maradni. Végül a holland klubnál tettem le a voksomat.”


- Mondtad, hogy megfeleltél az elvárásoknak, de mégis visszatértél Magyarországra. Miért?

„ Az utolsó szezonomban 3. lettem a góllövő listán az U19-es csapatnál, de a holland utánpótlási rendszernek vannak bizonyos hagyományai. Náluk sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre. Nincs erre különösebb szabály, de ha van két azonos képességű játékos és az egyik holland a másik külföldi, akkor a saját nemzetük játékosát fogják választani. Ez történt az én esetemben is.”


- Hogyan alakult a pályafutásod a visszaérkezés után?

„ A Fradihoz jöttem vissza és az NB III-as csapatukban játszottam egy fél évet.  Sokszor voltam eredményes és ennek hatására kerültem át a felnőtt keretbe. Már állandó helyem volt a felnőtt keretben, de elkezdődtek a komolyabb igazolások és nem éreztem azt, hogy meg tudok majd felelni az elvárásoknak.  Egy év után kölcsönjátékosként az NB II-ben újonc Soroksárhoz kerültem. Ez jó lehetőség volt a több játék reményében. ”


- Az a lehetőség nem merült fel, hogy esetleg más pozícióban játszhatnál tovább az FTC-nél?

„Fiatalabb koromban kipróbáltam magam a védekező középpályás szerepében. Sőt egyszer belső védőt is játszottam, de a karrierem nagyobbik részében támadó középpályás voltam. Onnan kerültem fel középső támadónak. Volt rá példa, hogy bal szélső voltam. Ha a Zsolt azt mondja, hogy most bal szélsőként számít rám, akkor bevállalom. Viszont, ha megkérdeznek, akkor a középső támadót választom, mert én itt érzem igazán jól magam.”


-   Hogyan kerültél kapcsolatba a SZEOL-al? Viszonylag hosszú utat tettél meg pályafutásod során, de mégis hogyan került képbe ez a klub?

„Soroksár után a Paksi FC-hez igazoltam. Akkor kerültünk egy csoportba a SZEOL SC csapatával az NB III-ban. Az egymás elleni meccseinken betaláltam a hálójukba, de igazából már régebb óta figyeltek engem. Úgy is mondhatnám, hogy az ellenük szerzett gól csak megerősítette azt, amit már előtte is terveztek, és amikor feljutott a SZEOL SC az NB II-be, akkor igazoltam ide.”


- Nem volt rossz szezonod a Paks FC-nél hiszen 12 gólt lőttél. Nem gondolkodtál azon, hogy mégiscsak maradnod kellene?

„ Igen elég jó szezont tudhattam magam mögött, de nem volt nehéz meghozni a döntést. Mint ahogy mondtad 12 alkalommal találtam be a hálóba, de valamiért nem láttak bennem fantáziát. Ez nagyon megkönnyítette a döntésemet.”


- Beszéljünk kicsit arról, hogy ki a jó csatár? Nyilván egy hétköznapi ember azt mondja, az, aki sok gólt lő. Te, mit gondolsz erről?


„ Igen ezt szokták mondani. Van valóság alapja, de manapság ez már nem igazán állja meg a helyét. Ma már nem csak az a feladata a csatárnak, hogy áll a pálya elején és rugdossa a gólokat. Sokkal több munkánk van ennél. Ha védekezni kell, akkor jó, ha egy csatár is ki tudja venni a részét a védelemből. Annyival is stabilabb a védelmünk. Nem hátrány, ha egy felívelésnél le tudjuk venni és megtudjuk tartani a labdát. Nagyon sokoldalú a szerepkörünk.”


- Ehhez kapcsolódóan megemlíteném a Rákosmente KSK elleni meccseteket. Ezt a mérkőzést 2018.09.09-én játszottatok. Ezen a mérkőzésen kétszer sikerült bevenned az ellenfél hálóját. Kiérdemelted vele a hét játékosa címet. Mi a véleményed erről?

„ Az ezt megelőző meccseinken nem sikerült gólt lőnöm, ahhoz képest ez mindenképpen jó eredmény, de azt gondolom, hogy ez igazából a csapat érdeme. Én csak befejeztem azt, amit együtt elkezdtünk. Remélem, hogy a jövőben is hozom majd a hasonló eredményeket.„


Mint ahogy az elején említettem a változások jelen vannak a labdarúgás világában is. Péter Antal esete ideális példa, arra, hogy ezekre figyelni kell. A SZEOL támadója Hollandiában tapasztalta meg, hogy mennyire más a futball, mint amire ő számított. Visszatérte után ráébredt, hogy ezek a változások hazánkban is elindultak, csak sokkal lassabban. Azóta nyitottabb a változásokra és elismeri azoknak fontosságát. Reménységünk, hogy Szegeden is olyan változásokat él át és tapasztal meg, ami hosszabb ideig is városunkban fogja tartani. Sok sikert kívánunk neki karrierjében!Nagy Dávid

(HappyHelp Kft.)