Mit jelent kapusnak lenni?

Sokféle sport létezik a világon. Ezek közül a legnépszerűbbek közé tartozik a labdarúgás is. Nem focirajongó emberekben gyakran felmerül a kérdés: Mi a jó abban, hogy pár ember rohangál a pályán és egy labdát kerget. Nos, ennél azért többről van szó. A labda csupán csak a játék központi eleme. Ezen kívül szükség van bizonyos képességekre is a futballban. A fanatikus szurkolóknak ezt nyilván nem szükséges megemlíteni, hiszen ezért szeretik a focit. Viszont a posztok megítélése igen megosztott. Ha megkérdezzük a fiatal sportolókat, hogy ha majd hivatásos labdarúgók lesznek, milyen poszton szeretnének játszani, akkor a legtöbben azt fogják mondani, hogy csatár. Vajon miért akar a legtöbb játékos támadni? Mivel jobb elöl játszani, mint hátul? Ez egy olyan kérdés, amire leginkább egy olyan labdarúgó tud válaszolni, aki hátsó pozícióban rúgja a bőrt. 

A kapus poszt is sokkal többről szól, mint egyszerű rohangálás, kapkodás egy labda után. Ez talán a legsokoldalúbb feladatkör mindközül. A kapus szerepét betöltő személyek egész másként tudnak hozzájárulni a csapat sikeréhez. Például a mozgásterük is igen korlátozott. Mégis részt tudnak venni egy gól megszerzésében. Ők az egyetlenek, akik kézzel is megérinthetik a labdát. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy korlátozott helyzetük mellett ugyanúgy össze tudnak játszani a többi csapattárssal, mint a mezőnyjátékosok. 

Hogyan ítéli meg a kapus dolgát egy szakmabéli labdarúgó? Mi az, ami számít ezen a poszton? Erről Leindler Domonkos beszél, aki a SZEOL SC felnőtt csapatának hálóőre. 

- Előfordul, hogy az, amit elkezdünk nem a legmegfelelőbb számunkra. Erre remek példa a te eseted is, mert nem a kapuban kezdted el a pályafutásodat. A jelek szerint viszont jól döntöttél és talán ezért is kerülhettél vissza a SZEOL-hoz.

„ Igen. 13 éves koromig a Tisza Volán Focisuliban csatár voltam. Rengeteg gólt lőttem az utánpótlás bajnokságokban, de a csapatom kapus poszton nem volt valami erős. Ezt meguntuk a csapattársakkal és egyik napról a másikra beálltam a kapuba. Rá másfél évre felkarolt az MTK akadémia. Majd 4 évig játszottam Agárdon. Aztán volt egy fél évem a felnőtt keretnél, de nem sikerült bekerülnöm a csapatba. Átigazoltam Szolnokra az NB II-be. Ott sem volt kedvező a helyzetem, mert sokat kispadoztam. Ahogy feljutott a SZEOL SC az NB III-ba, megkerestek, és ez lesz a 4. évem a klubnál. ”

- Nem rendkívüli eset, hogy egy focista pályafutása során több pozícióban is kipróbálja magát. Vagy kiderül, hogy ő nem ott tud a legjobban kiteljesedni, ahol eredetileg elkezdte. Az azonban nem hétköznapi eset, hogy valaki a pálya elejéről hirtelen a legvégére kerül. Ráadásul teljesen önszántából. Te viszont ezt az utat választottad. Egész pontosan miért lettél kapus? Miért váltottál ekkorát? 

„ Miért lettem kapus? Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A kapusok őrültek. Minden kapus őrült és flúgos. Bent ragadtam a kapuban. Nem bántam meg. Ez nekem bevált. Már kiskoromban is szerettem a kapuban állni, de ugyanakkor szerettem gólt lőni is. Tudom milyen érzés mikor a te góloddal nyer a csapat. Minden csatár tudja.”

- A győztes gól megszerzése még egy szurkolónak is rendkívül jó érzés. Játékosként ez nyilván teljesen mást jelent, de mi az, ami miatt ezt feladtad, ha lehet ezt így mondani. 

„ Amikor belövöd a győztes gólt te vagy a meccs királya. A te nevedet ünnepli mindenki. De egy nagyon jó védés ugyanolyan fontos, sőt szerintem ez még fontosabb. Számomra sokkal többet jelent, hogy úgy lehetek hős, hogy megfogom a labdát. Csatárként elrontasz egy helyzetet, nem gond majd lesz másik. Viszont kapusként, ha hibázol, hátrányba kerültök. Ezért számomra nagyobb dicsőség jól védeni, mint jól támadni. Ma már semmi pénzért nem cserélném vissza.”

- Kapusnak lenni talán a legnehezebb minden poszt közül. Hiszen ha becsúszik egy gól, ez téged érint a legrosszabbul. Hogyan lehet ezt feldolgozni?

„ Szerintem azért vagyunk egy csapat, hogy kijavítsuk egymás hibáit. Én állok leghátul és próbálom kijavítani azokat a hibákat, amiket előttem elrontottak. Bízunk egymásban, segítjük egymás. Senki nem szólna meg, ha kapnék egy hatalmas potyagólt. Ugyanúgy kivennék a többiek a hálóból a labdát és mondanák: Nem baj, majd kijavítjuk. Azért vannak a csatárok. Ők majd lőnek kettőt. Én meg nem kapok többet.”

- Van példaképed, akire felnézel? Akire hasonlítani szeretnél? Vagy valamilyen plusz motivációd, ami segít, hogy jobb legyél?

„ Én nem tartozom a nagyon magas kapusok közé. A példaképem talán Iker Casillas a Real Madridból. Ő sem volt egy nagy 190 cm-es égimeszelő hálóőr. Mégis remek példája annak, hogy nem a magasság számít. Így is védhet valaki erősebb ligában. Nekem is mondta az utánpótlás válogatottban az edzőm, hogy sosem leszek jó kapus, mert alacsony vagyok. Addig, amíg meg nem növök nem fog beállítani a kapuba. Ez nagyon rosszul esett. Akkor picit összetörtem. Van rá élő példa, hogy ez nem igaz. Tudom magamról, hogy én is többet ki tudok hozni magamból. Ma már erőt ad ez az eset. Egy másodlagos cél, hogy én is bebizonyíthassam azt, hogy nem kell valakinek 2 méter magasnak lenni ahhoz, hogy jó kapus legyen.”


- Az NB III 3. játéknapján a Makó együttesét fogadtátok. Nagyon sokat kellett védened a meccsen. Egyértelmű, hogy ennek a mérkőzésnek te voltál a hőse. Itt az előbbi állításod is érvényesült, hiszen előbb ti kaptatok gólt, majd sikerült fordítani.

„Igen. A csapat legnagyobb hibája az, hogy ha betalálnak a kapunkba, mindenki megzavarodik és körülbelül negyed óráig nem igazán tudunk visszarázódni. Azon dolgozunk, hogy ne tudjon az ellenfél még egy gólt szerezni, mert, akkor elment a meccs. Szerencsére sikerült összeszednünk magunkat. A csapattársak bíztak bennem és ez elég volt ahhoz, hogy ki tudják javítani a védekezési hibát.”

- Elég hosszú ideje vagy a szakmában. Rengeteg mérkőzés van a hátad mögött. Mit gondolsz, ki a legalkalmasabb erre a posztra? Milyen adottságok kellenek hozzá?

„ Az a legfontosabb, hogy fejben minden rendben legyen. Ki kell zárni a külvilágot a meccseken. Ha belül minden tiszta, akkor igazából alkalmas vagy erre a posztra. Nem gondolnám, hogy bármiféle egyéb képességre szükséged van. Nyilván másképp kell felmérned a terepet, mint egy csatárnak. Neki azt kell eldöntenie, hogy lőhet-e, neked meg azt, hogy mikor indulj a labdáért, vagy ne indulj. Ezek a különbségek viszont nem képességtől függnek, hanem a pozíciódtól. Ha elég sokáig csinálod az egyiket, akkor azok mennek jobban. Ha a másikat csinálod, abban leszel jobb.”

Leindler Domonkos hosszú utat tett meg a SZEOL SC előtt. Csatárból kapus lett. Pozíció váltás után rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie, de nem adta fel. Ma ebből merít erőt és azon dolgozik, hogy még jobb lehessen. Meg akarja mutatni a nagyvilágnak, hogy minden az elhatározáson múlik és ezért mindent meg is tesz a SZEOL SC színeiben. 

Nagy Dávid

(HappyHelp Kft.)