Kell-e felnőttcsapat az utánpótlás neveléshez?

kép

A SZEOL SC felnőttcsapata nem tud indulni az NBIII-ban, noha a szezonban még a feljutásért harcolt! Ez a hír sok gondolatot, sőt indulatokat is keltett, amelyek egy része vélhetőleg tájékozatlanságból fakadtak! Felesleges izgalmak elkerülése végett tisztázzuk le, hogy az utánpótlás nevelésnek van-e értelme saját felnőtt csapat nélkül? A válasz egyértelműen igen, és az alábbiakban nem a teljességre törekedve példákkal szemléltetjük, hogy a magyarországi támogatási rendszer nem teszi szükségszerűvé azt, hogy utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesületnek legyen saját felnőtt csapata, sőt fordítva is igaz, vagyis felnőtt csapatnak sem kötelező saját utánpótlás csapata legyen, lehetséges ilyen irányú kötelezettségeit úgy is teljesíteni, hogy szerződést köt egy tőle független utánpótlás nevelő egyesülettel, hogy biztosítja számára az előírt versenyeztetési kötelezettségeihez szükséges utánpótlás csapatokat! Lásd pl. Szegeden a nagy múltú megye I.-ben szereplő Szegedi Vasutas Sport Egyesületnek (SZVSE) nincs saját utánpótlása, hanem a tőle jogilag független (még a székhelyük sem azonos!) Déli Aprók Futball Club (DAFC Szeged) biztosítja számára ezt már hosszú évek óta! 

Továbbá fontos tudni, hogy az MLSZ az elmúlt szezonban bevezette immár élesben a Produktivitási rendszert, amelynek alapján a nevelő egyesületek egy 4 milliárd Ft-os alapból az általuk nevelt játékosok után pontonként 4000 Ft támogatást kapnak. A pontszámítás alapja a pályán eltöltött percek, a szorzók pedig annál magasabbak, minél magasabb szinten lép egy játékos pályára. Vagyis a nevelőegyesület azon játékosai után kapja a legtöbb támogatást, akik válogatottként minél többször lépnek pályára, vagy kiemelt bajnokságban, illetve nemzetközi kupákban. Részletek megtalálhatók itt: https://produktivitas.mlsz.hu/ Bárki regisztrálhat és nyomon követheti a pontok alakulását játékosokra és egyesületekre bontva is! Nézzünk néhány érdekességet, amivel jól érzékelhetjük a címben feltett kérdésre adott választ!

 

    1. A Produktivitási táblázatot játékosként toronymagasan vezető Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa, a TOP5 bajnokságban (Bundesliga), BL-ben és EL-ben szerepelt, így rengeteg pontot szerzett, főleg a Bundesligában lejátszott sok játékperc alapján! Nem véletlen, hogy csapatszinten is nevelőegyesülete vezeti a listát, hisz annak pontjainak majdnem negyedét ez az egy játékos hozza! És figyelem, Gulácsi Péter soha nem játszott nevelőegyesülete, az MTK felnőtt csapatában!

    2. Nézzük meg a legígéretesebb magyar játékos, Szoboszlai Dominik esetét! Nos ő eleve olyan csapatban nevelkedett 67,41 %-os arányban, amelyet szülők hoztak létre Székesfehérváron, azaz a Videoton városában! És amelynek eleve nincs is felnőtt csapata, kizárólag utánpótlás nevelés a céljuk! Többet erről itt olvashatsz: https://www.fonixgoldfc.hu/magunkrol És mivel Dominik jelenlegi csapata nem magyar, a Red Bull Salzburg nem kap pontokat, így a Főnix-Gold FC fogja kapni a Dominik után járó támogatás 71.2 %-át! Az is érdekes, hogy az itt nevelkedő játékosok többsége nem a helyben megtalálható Videotonban, vagy a szintén közelben levő Puskás Akadémián pallérozódik tovább, hanem az MTK-ban! Gondolom szakmai okokból, erre rálátásunk nincs, csak amit az adatok mutatnak! Az is tudható, hogy Dominik a Videotonban kezdett focizni, de a szülők egy része nagyon nem volt megelégedve az ott folyó munkával és saját nevelőegyesületet hoztak létre! További érdekesség a lista alapján, hogy az NBI-es élcsapat, a Videoton utánpótlása a szintén székesfehérvári Főnix-Gold FC után van a listán, sőt a SZEOL SC is jócskán megelőzi! Jelenleg még a Főnix-Gold FC is mögöttünk van, de Dominik karrierjének felívelése esetén várható az előzés! ? 

    3. Nézzük saját csapatunk adatait! Vajon a pontokat hozó játékosaink közül hányan játszottak a SZEOL SC felnőtt csapatában? A több mint 30 játékosból, akik után pont jár, mindössze 10 játékos lépett pályára a SZEOL SC felnőtt csapatában, és az ebből származó pontok összege 1331 pont, aminek nagy része az NB2-s szereplés idején keletkezett, ugyanis NB3-ban csak 19 éven aluliak pályára lépése ér pontot! Vagyis elmondhatjuk, hogy az összes támogatást érő pontunknak 94 %-át olyan játékosok hozzák nevelőegyesületük részére, akik soha nem léptek pályára a SZEOL SC felnőtt csapatában!

 

A fentiekből is világosan látszik, hogy az utánpótlás nevelés nem függ a felnőtt csapat lététől, fordítva inkább igaz, hiszen ahhoz, hogy egy felnőtt csapat versenyezhessen, működtetnie kell utánpótlás csapatokat akár saját maga, vagy másokat megbízva ezzel! Vagyis a Tisza Volán SC jogutódjaként a SZEOL SC célja továbbra is az elsődlegesen, hogy ha Szegeden vagy a környékéről egy srác vagy egy lány focista akar lenni, ez minden álma és ezért kész áldozatokat hozni, edzésekre járni és folyamatosan képezni magát, az megkaphasson ehhez minden támogatást itt Szegeden. Minden szülő álma, hogy gyermeke életében minél tovább jelen lehessen, különösen, amikor még gyermek és tudja támogatni abban, amit szeret csinálni! Az utánpótlás csapatok csapatszintű eredményessége pedig nem csak a szakmai munka függvénye, hanem annak is, hogy az adott korosztályban mennyi a tehetséges és szorgalmas gyerek, ezért is nem pusztán a csapat trófeák tükrözik egy fociklubban zajló munka minőségét! De ilyen téren is jól állunk, mindig is voltak kiemelkedő korosztályaink és hitünk szerint lesznek is a jövőben!  Az pedig már meghaladja a SZEOL SC hatáskörét, hogy egymaga gondoskodjon arról, hogy Szegeden minél magasabb szinten, Szegeden felnőtt és nevelkedett emberekből álló felnőtt csapatért szoríthassanak a szegedi emberek akár a legmagasabb osztályban, vagy akár nemzetközi porondon! Ehhez nagymértékű összefogásra és akaratra van szükség, ennek hiányában csak ahhoz tudunk hozzájárulni, hogy szegedi gyerekek szülőhelyükön szüleiktől nem elszakadva minél tovább és minél magasabb szinten focizhassanak itt Szegeden! Hisz egyetemi városról beszélünk, ahol akár tanulmányaik végéig is focizhatnának helyben, sőt utána is, ha van munkahely is, és van csapat is!  Ha pedig nincs meg ehhez a helyi össztársadalmi összefogás, legalább máshol focikarriert futhassanak be, ha ez az álmuk és vágyuk! Ezért voltunk eddig is, ezért vagyunk és leszünk a jövőben is!